Zbyt wysoki poziom cholesterolu może zagrażać naszemu zdrowiu, a nawet życiu. Często słyszy się o tym, że osoby, które borykają się z tym problemem, mogą mieć zawał, udar czy też miażdżycę. Na szczęście ze zbyt wysokim cholesterolem da się skutecznie walczyć – wystarczy odpowiednia dieta. Zobacz, co warto jeść, aby zmniejszyć poziom cholesterolu we krwi, zadbać o swoje zdrowie i przedłużyć życie.
Rodzaj tłuszczów w diecie
Dieta antycholesterolowa opiera się w dużej mierze na zmianie tłuszczów, które powinna spożywać osoba z podwyższonym cholesterolem. Tłuszcze zwierzęce należy zamienić na roślinne. Dobrym wyborem będzie olej słonecznikowy lub olej kukurydziany, który jest bogatym źródłem kwasów wielonienasyconych. Z kolei oliwa z oliwek i olej rzepakowy zawierają jednonienasycone kwasy. Substancje te dobrze obniżają poziom złego cholesterolu i warto je jeść nawet na surowo. Zrezygnuj z kolei ze smalcu, który może być powodem podwyższenia poziomu cholesterolu we krwi.
Warzywa i owoce w walce z cholesterolem
Czytając porady o diecie antycholesterolowej, można się natknąć na informacje o tym, że owoce i warzywa mają niebagatelny wpływ na walkę ze złym cholesterolem. Szczególną uwagę zwróć na czosnek, który jest znany jako naturalny antybiotyk podczas walki z przeziębieniem, ale może także obniżyć poziom cholesterolu.
Powinieneś także sięgać po świeże jabłka, które są niskokaloryczne i wymiatają z organizmu szkodliwe substancje takie jak właśnie cholesterol. Jedzenie 3-4 jabłek dziennie może zmniejszyć cholesterol nawet o ok. 20%, a dodatkowo poprawia to pracę układu trawiennego. W diecie osób z podwyższonym cholesterolem nie powinno też zabraknąć jagód, malin, winogron i pietruszki.
Płatki owsiane
Codzienne jedzenie owsianki nie tylko ureguluje spożycie błonnika w diecie, ale także pozytywnie działa na zmniejszenie cholesterolu. Jeśli oprócz cholesterolu zmagasz się z otyłością, to jedzenie płatków owsianych może Ci pomóc zrzucić zbędne kilogramy. Trzeba ich zjeść naprawdę niewiele, aby poczuć sytość, która utrzymuje się przez kilka godzin. Płatki owsiane można podawać na wiele sposobów.
Jedną ze zdrowszych propozycji ich podania jest ugotowanie ich na wodzie z niewielkim dodatkiem chudego mleka. Do tego można dodać owoce i orzechy. Takie śniadanie doda Ci siły na resztę dnia i sprawi, że będziesz czuć się o wiele lepiej. Z płatków owsianych można też piec zdrowe ciastka, robić placki i dodawać do dań wytrawnych – pasują praktycznie do wszystkiego.