Savoir vivre przy stole, czyli o tym, jak poprawnie używać serwetkę materiałową

Savoir vivre przy stole, czyli o tym, jak poprawnie używać serwetkę materiałową

Niezastąpione przy elegancko nakrytym stole, a także pełniące dodatkowo funkcje dekoracji. Serwetki materiałowe, gdyż o nich mowa, to nieodłączny element uroczystego, oficjalnego przyjęcia. Służą nie tylko do wycierania rąk i ust, zabezpieczając przed niepożądanym pobrudzeniem ubrania, ale również pełnią funkcję ozdobną. Ich fantazyjne ułożenie na stole z pewnością nie pozostanie niezauważone przez gości. A co za tym idzie, wykreuje dobre wrażenie o gospodarzach. Jak zatem widać, materiałowa serwetka to wielozadaniowy element zastawy stołowej. Czy jednak wiemy, jak prawidłowo z niej korzystać?

Kilka zasad dobrego wychowania, czyli jak postępować z serwetką?

To pytanie może brzmieć co najmniej infantylnie. Wystarczy jednak przez chwilę poobserwować przypadkowych klientów restauracji, aby szybko zrozumieć, że jej używanie nie jest taką oczywistą kwestią, na jaką mogłaby wyglądać. Po pierwsze, jedząc posiłek w restauracji, serwetka materiałowa powinna być ułożona na kolanach dopiero wtedy, gdy zostanie złożone zamówienie. Podczas przyjęć domowych sytuacja wygląda nieco inaczej. Kładziemy ją wówczas, gdy zrobią to najpierw gospodarze domu. Co ważne – lewą stroną do dołu. Tak samo postępujemy, gdy na chwilę odchodzimy od stołu. Umieszczamy ją lewą stroną na krześle. Po skończonym posiłku odkładamy ją po lewej stronie nakrycia.

Jak zostało to już wcześniej wspomniane, serwetka materiałowa to nie tylko detal o charakterze dekoracyjnym, ale przede wszystkim praktycznym. Wykorzystujemy ją do m.in. do osuszania ust przed sięgnięciem po kieliszek czy szklankę. W przeciwnym razie na ich brzegu pozostanie nieestetycznie wyglądający, tłusty ślad.

A co zrobić z serwetką po zakończonym posiłku? Ta kwestia również nie pozostaje taka oczywista. Otóż w żadnym wypadku nie można jej złożonej odłożyć na pierwotne miejsce. Najlepszym rozwiązaniem jest umieszczenie jej zmiętej po prawej stronie talerza.

Do czego nie używamy serwetki materiałowej?

Serwetkom z tkaniny nie można odmówić elegancji i wytworności. Mimo to jej gustowność może być zaprzepaszczona poprzez używanie jej do wycierania nosa. Do tego służą serwetki jednorazowe, a nie materiałowe, o czym także zapomina wielu klientów i gości restauracyjnych. Podobnie sytuacja przedstawia się w przypadku oczyszczania sztućców czy kieliszków. Jeśli zastawa stołowa umieszczona przez obsługę nie spełnia naszych oczekiwań, prosimy o jej wymianę. W złym tonie jest jej wycieranie serwetkami. I na koniec rzecz chyba najczęściej nieprzestrzegana. Mianowicie, materiałowej serwetki nigdy nie wkładamy za kołnierzyk. To nie śliniak, a elegancki element nakrycia stołu, który prawidłowo używany świadczy o naszym dobrym wychowaniu.