Masz ochotę na coś słodkiego, ale nie chce ci się wychodzić z domu do sklepu? A może w ogóle nie zamierzasz kupować gotowych czekoladek czy ciasteczek, bo wiesz, że nie są one niczym zdrowym, gdyż zwykle uzupełnia się je sztucznymi konserwantami, barwnikami i niepotrzebnymi aromatami? W takim razie zrób domowe ciasto z kremem krówkowym. Ten przepis jest naprawdę prosty, więc bez trudu sobie z nim poradzisz.
Najpierw wykonaj ciasto. Ubij pięć jajek z jedną szklanką cukru. Gdy masa będzie gotowa i puszysta, powoli dodawaj do niej kolejne składniki: 50 g masła w temperaturze pokojowej, 200 g śmietany 18% oraz pół szklanki kakao, 3/4 szklanki mąki pszennej, 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej i łyżeczkę proszku do pieczenia. Rób to na wolnych obrotach. Wszystkie suche składniki możesz też wcześniej przesiać – jest to trik stosowany przez wszystkie panie domu.
Następnie masę umieść w dowolnej formie wyłożonej papierem do pieczenia i piecz ją w temperaturze 180 stopni C przez jakieś 50 minut. Przy pomocy drewnianego patyczka sprawdź, czy ciasto jest już gotowe. Wbij go w masę po upływie pięćdziesięciu minut. Jeżeli patyczek będzie suchy, to znak, że możesz wyciągnąć ciasto z piekarnika i zabrać się za robienie kremu.
Ciasta z kremem po prostu muszą być wypełnione solidną i słodką masą. Jak ją przygotować w przypadku tego przepisu? Musisz po prostu zmiksować najpierw ze sobą 250 g gotowej masy krówkowej z puszki i 300 g gęstego jogurtu naturalnego. Następnie dodaj do kremu 250 g serka mascarpone i wszystko dokładnie, aczkolwiek delikatnie wymieszaj. Ustaw mikser na wolne obroty i powoli wlewaj żelatynę. Wcześniej musisz rozpuścić dużą łyżeczkę proszku w dwóch łyżkach wrzątku. Tak naprawdę krem jest już gotowy.
Ciasto możesz więc od razu nim posmarować, jeżeli zdążyło już ostygnąć. Jeśli chcesz dodać do niego trochę wartości odżywczych, upraż jabłka z cynamonem i cukrem, a następnie ułóż je między kremem a ciastem. Wypiek jest już prawie gotowy. Aby smakował i wyglądał jeszcze lepiej, polej go jakąś czekoladą, którą przygotujesz np. z naturalnego kakao albo ze zwykłej czekolady rozpuszczonej w kąpieli wodnej z dodatkiem oleju kokosowego bądź innego tłuszczu.
W Internecie znajdziesz jeszcze oczywiście inne przepisy na ciasta z kremem. Jeżeli więc to powyższe przypadnie ci do gustu, zacznij zabawę z pieczeniem. Staraj się przygotowywać przynajmniej jedno ciasto w tygodniu, a na pewno szybko załapiesz, o co w tym chodzi. Później będziesz już samodzielnie wymyślać swoje własne przepisy.