Burak to roślina niedoceniana, traktowana wręcz w sposób pogardliwy – w końcu, ile razy się słyszało, by podczas kłótni jedna osoba nazywała drugą tym właśnie warzywem? Tymczasem, te niepozorne czerwone kulki wbrew pozorom należą do jednych z najbardziej dobroczynnych składników naszej diety. Dowiedz się, jakie właściwości lecznice posiadają buraki i dlaczego wypada je włączyć do codziennego jadłospisu.
Burak zwyczajny – składniki odżywcze
Burak zwyczajny, jak brzmi jego pełna nazwa systematyczna, to pospolita roślina uprawna i pastewna. Ludzie spożywają jego korzenie spichrzowe, podobnie jak w przypadku np. marchwi. Mało kto jednak wie, jak wiele składników odżywczych zawiera zwykły burak. Burak jest bogatym źródłem witamin niezbędnych do funkcjonowania naszego organizmu. Zawiera m.in. magnez, potas, cynk, żelazo, fosfor, a także dwa mało znane pierwiastki – cez i rubid. Dodatkowo, buraki uzupełniają braki witamin z grupy B, witaminy C, A, E, K oraz błonnika pokarmowego, przeciwutleniaczy oraz kwasu foliowego. Przy czym najwięcej tych składników znajduje się w świeżo wyciśniętym soku – buraki po ugotowaniu tracą większość swoich dobroczynnych właściwości, które zawdzięczają ogromnej ilości antocyjanów i flawonoidów, czyli barwników, hamujących rozwój komórek nowotworowych.
Właściwości zdrowotne buraka
Oprócz wspomnianego charakteru antynowotworowego, buraki mają mnóstwo zastosowań w lecznictwie. Już od czasów starożytnych były znane nie tylko jako rośliny spożywcze, ale również jako rośliny hodowane w celach zdrowotnych. Zawarta z nich witamina C powoduje, że ich spożywanie gwarantuje rozwój odporności, a więc zapobieganie infekcjom i przeziębieniom. Dzięki witaminie B1 burak poprawia funkcjonowanie mięśni, układu krwionośnego oraz wspomaga pamięć i układ nerwowy. Z tego powodu wspomaga też pracę organizmu, m.in. w zakresie regulacji gospodarki wodnej w komórkach, budowy kości i układu kostnego, budowy zębów i szkliwa, tworzenia nowych krwinek czy prawidłowego działania mózgu, dlatego nadaje się dla osób w każdym wieku jako przeciwdziałanie np. anemii. Dodatkowo, przeciwutleniacze w burakach ułatwiają przemianę materii i usuwanie toksyn, przez co zaleca się go pacjentom walczącym z nadwagą, cholesterolem albo zgagą. Burak jest dobry także dla kobiet w trakcie menopauzy, gdyż dotlenia serce, łagodzi fale gorąca i obniża ciśnienie krwi, przez co redukuje częstotliwość występowania migren.
Jak widać, dobroczynne właściwości buraka sprawiają, że jest on niezmiernie ważnym składnikiem polepszającym samopoczucie i funkcjonowanie całego organizmu. W związku z tym, powinniśmy zadbać, by włączyć sok z buraka do codziennej diety, a także zaprzestać używania jego nazwy w celach obraźliwych. W końcu, burak to naprawdę pożyteczne warzywo.