Wyśmienity przepis z tofu w roli głównej

Tofu to dość specyficzna rzecz. Samo w sobie jest moim zdaniem niejadalne, jego tekstura i smak do najprzyjemniejszych nie należą. Z drugiej strony jednak odpowiednie jego przygotowanie sprawia, że jest to coś naprawdę smacznego. Większość ludzi jednak miało okazję poznać tylko tą pierwszą opcję, przez co zrażają się do tofu. I nie wiedzą co tracą!

Dlatego też dziś weźmiemy na tapet właśnie tofu. Przygotujemy bardzo smacznego bowla, w którym główną rolę odegrają dwa składniki – bataty i dobrze przyprawione, podsmażone tofu.

Przygotowanie tofu bowla

Zaczynamy od przygotowania batata. Dużego batata kroimy na średniej wielkości kostki. Wrzucamy do miseczki i zalewamy odrobiną bulionu warzywnego. Dobrze mieszamy. Następnie wykładamy kostki na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Ważne jest żeby kostki się ze sobą nie stykały – wtedy lepiej się upieką. Pieczemy w 210°C przez 40 minut lub do miękkości.

W międzyczasie przygotowujemy tofu. Na początek najlepiej jest dobrze je wycisnąć – ja robię to chałupniczą metodą. Na kostkę tofu kładę parę ręczników papierowych i na nie coś ciężkiego. Zostawiam na 15 minut, żeby wycisnęło się jak najwięcej wody. Po tym szalonym procesie kroję tofu w kostkę, wrzucam do opróżnionej miseczki po batatach i dodaję czosnek, łyżeczkę papryki, sól i pieprz. Mieszam dokładnie rękami aż kostki będą dobrze pokryte przyprawami. Dosypuję 2 łyżki mąki kukurydzianej i znów mieszam.

W tym momencie najlepiej zacząć gotować ryż. Ale to już sami musicie wycyrklować czy to już odpowiedni czas. Najlepiej by było, gdyby ryż ugotował się chwilę przed wyciągnięciem batata z piekarnika. Z kolei na około 10 minut przed wyjęciem batata przechodzimy do podsmażenia tofu. Do dużego woka dodajemy trochę oliwy i na niej podsmażamy nasze tofu przez około 12 minut na średnio-wysokim ogniu (u mnie pozycja 7) od czasu do czasu mieszając.

Następnie dodajemy szpinak, mieszamy przez 1-2 minuty i zmniejszamy ogień. Dodajemy ryż i pół łyżeczki papryki i upieczonego batata. Dokładnie mieszamy.

Do podania brakuje nam jeszcze tylko jednej rzeczy – sosu tahini. Ten przygotujemy bardzo szybko – dokładnie mieszamy wszystkie składniki z sekcji „sos tahini”.

Gotowe danie podajemy w głębokich miskach i hojnie polewamy sosem tahini.

Składniki

Sos tahini:
2 czubate łyżki tahini
2 łyżki soku z cytryny
szczypta pieprzu cayenne
1 łyżka słodkiego czerwonego wina
1 łyżka syropu klonowego
80ml wody (lub więcej – do pożądanej konsystencji)

Bowl:
1 duży batat
60ml bulionu warzywnego
1 kostka tofu
1/2 łyżeczki czosnku w proszku
1,5 łyżeczki papryki słodkiej
sól i pieprz do smaku
2 łyżki mąki/skrobi kukurydzianej
oliwa z oliwek/olej rzepakowy
100g szpinaku lub jarmużu
2 woreczki brązowego ryżu

Przygotowanie

Rozgrzej piekarnik do 210°C.
Batata obierz, umyj i pokrój w średniej wielkości kostkę.
W miseczce oblej batata warzywnym bulionem.
Ułóż kosteczki na pokrytej papierem do pieczenia blaszce (tak, żeby się nie stykały!). Piecz 40 minut lub do miękkości.
W międzyczasie odciśnij dobrze tofu przez około 15 minut (w poście jest opisane o co mi chodzi).
Przygotuj sos tahini – dobrze wymieszaj wszystkie jego składniki.
Wstaw ryż do gotowania.
Gdy tofu będzie już odciśnięte pokrój je na kosteczki.
Wrzuć tofu do miseczki po batacie i wsyp czosnek, łyżeczkę papryki, sól i pieprz. Dobrze wymieszaj.
Wsyp 2 łyżki mąki kukurydzianej i dobrze wymieszaj.
Na dużym woku rozgrzej trochę oliwy. Wrzuć tofu i podsmażaj na dużym ogniu przez 10-12 minut.
Dodaj szpinak i mieszaj przez 1-2 minuty.
Zmniejsz ogień, dodaj ryż, resztę papryki i bataty. Dobrze wymieszaj.
Podawaj w głębokich miseczkach lub na głębokim talerzu. Polej z wierzchu sosem tahini.