Pij kurkumę na zdrowie! – Przepisy na wigor i smukłą sylwetkę

Pij kurkumę na zdrowie! – Przepisy na wigor i smukłą sylwetkę

Kurkuma to przyprawa, której dobroczynne właściwości znane są od tysięcy lat. Ze względu na swoje szerokie działanie lecznicze, wykorzystywana jest w medycynie Dalekiego Wschodu, ale także stanowi podstawę kuchni indyjskiej. Kurkuma znajduje zastosowanie w przemyśle spożywczym, tekstylnym i  kosmetycznym. Warto poznać jej niezwykłe właściwości i wprowadzić do codziennej diety.

Kurkuma – czym jest i skąd pochodzi?

Kurkumę otrzymuje się z korzenia ostryżu. Jest to roślina należąca do gatunku imbirowatych. Swoim kształtem, smakiem i wielkością przypomina korzeń imbiru. Skóra tej niezwykłej rośliny ma barwę brązowo-żółtą, natomiast wnętrze charakteryzuje się intensywnym, pomarańczowym kolorem. Ostryż występuje głownie na obszarach o klimacie subtropikalnym. Jego największe uprawy znajdują się w południowo-wschodniej Azji – Indiach, Tajlandii, Indonezji czy Chinach. Podstawowym składnikiem kurkumy, jest kurkumina. To ona odpowiada za niezwykłe walory smakowe i intensywną barwę. Równie często kurkuma określana jest mianem szafranicy, szafranu indyjskiego czy żółtego imbiru. To bez wątpienia jedna z najlepiej rozpoznawanych i najchętniej używanych przypraw w krajach azjatyckich. Pierwsze zapiski świadczące o wykorzystywaniu kurkumy pochodzą z  600 r. p.n.e. Obecnie Indie są największym producentem i eksporterem tej niezwykłej przyprawy. Do naszych sklepów trafia w postaci oczyszczonej i zmielonej, a więc gotowej do użytku w kuchni.

Moc płynąca z kurkumy

W latach 70. XX wieku przeprowadzono pierwsze wnikliwe prace badawcze nad działaniem kurkumy. Pozwoliły one jednoznacznie określić skład chemiczny korzenia ostryżu i przeprowadzić dokładną analizę jego właściwości. Spośród wielu aktywnych związków, największe i najcenniejsze właściwości posiada sama kurkumina. To właśnie jej przypisuje się szerokie działanie przeciwzapalne i regenerujące. Już w starożytności wykorzystywano ją w procesie leczenia stanów zapalnych przeróżnych narządów, ciężko gojących się ran oraz przy problemach żołądkowych. Współczesne badania wyraźnie potwierdzają tezę, o niezwykłych właściwościach zdrowotnych kurkumy, a nawet idą o krok dalej. Prace badawcze prowadzone przez niemieckich naukowców z Instytutu Medycyny i Neurofizjologii w Julich, wykazały zaskakujący wpływ kurkumy na proces leczenia chorób mózgu. Badacze przyznają, że już wkrótce będzie możliwe wykorzystywanie składników tej dobroczynnej rośliny w procesie regeneracji komórek mózgu w przebiegu chorób Alzheimera czy udaru. Kurkumina zawarta w korzeniu ostyżu wykazuje także silne działanie przeciwzapalne i przeciwnowotworowe. Może być wykorzystywana w profilaktyce i leczeniu raka skóry i narządów wewnętrznych. Roślina została doceniona także za swoje właściwości przeciwbakteryjne, łagodzące i gojące. Pomaga w procesie regeneracji komórek skóry, łuszczycy, łagodzi stany zapalne i poparzenia. Dodatkowo pomaga w dolegliwościach trawiennych, chorobach wątroby i trzustki.

Kurkuma na odporność

Azjaci często powiadają, że królową kwiatów jest róża, a przypraw – kurkuma. Nie bez powodu, ta niepozorna roślina zyskała miano najdoskonalszej. Jej właściwości i zastosowanie są wszechstronne. Coraz częściej kurkumę wykorzystuje się w leczeniu infekcji i procesie budowania odporności organizmu. To nie mit. Kurkuma wykazuje działanie antybakteryjne i przeciwwirusowe. Stosowana  w czasie trwania przeziębienia, potrafi skutecznie wzmocnić organizm i skrócić czas trwania choroby. Doskonałe rezultaty osiągniemy stosując  gorące napoje z witaminą C i kurkumą. Badacze przekonują, że kurkuma może nie tylko poprawić samopoczucie pacjenta, ale także działać wspomagająco i wzmacniać działanie właściwych leków stosowanych przy infekcjach.

zdrowe przepisy z kurkumą

Łatwiejsze odchudzanie i piękniejsza skóra

Kurkuma pobudza metabolizm. Przyspiesza wydzielanie soków trawiennych i żółci, które są niezbędne w procesie trawienia tłuszczów.  Zapobiega zaparciom, wzdęciom i kłopotom z wypróżnianiem. Wpływa na prawidłową pracę wątroby i jelit. Zapobiega nadmiernemu odkładaniu się tłuszczów i ułatwia trawienie pokarmów. Regulacja i przyśpieszenie procesów metabolicznych, są warunkiem koniecznym w procesie odchudzania i dbania o szczupłą sylwetkę. Dlatego też regularne picie wody z kurkumą, przed i po wysiłku fizycznym, może skutecznie przyśpieszyć rezultaty treningowe. Dietetycy zalecają, aby szklankę wody z przyprawą pić rano, zaraz po przebudzeniu, na pusty żołądek. Pozowali to oczyścić organizm i pobudzić procesy trawienne. To nie wszystko. Regularne spożywanie tej dobroczynnej rośliny ma zbawienny wpływ na stan skóry. Kurkuma zawiera mnóstwo cennych witamin i minerałów. Wykazuje działanie antyoksydacyjne, przeciwzapalne i regenerujące. Łagodzi stany zapalne, oczyszcza organizm z toksyn. Coraz więcej firm kosmetycznych korzysta z dobroczynnej mocy kurkumy podczas produkcji kremów czy maseczek. Nic w tym dziwnego, ponieważ korzeń kurkumy działa przeciwzmarszczkowo, przeciwbakteryjnie oraz rozjaśnia przebarwienia. Doskonale wygładza i poprawia koloryt skóry. Maseczkę z kurkumy warto stosować przy problemach skórnych, trądziku, bliznach i rozszerzonych porach. Doskonałe efekty uzyskamy stosując ją zarówno w kosmetyku, jak i napoju. W ten sposób oczyścimy i wzmocnimy skórę od wewnątrz, jak i na zewnątrz.

Ile kurkumy można bezpiecznie spożywać?

Umiar to podstawa zdrowego życia. Dotyczy to także spożywanych pokarmów, składników odżywczych i witamin. Kurkuma, choć wykazuje wiele dobroczynnych właściwości, powinna być stosowana z rozwagą i ostrożnością. Jej przedawkowanie może prowadzić do wystąpienia biegunki, wymiotów lub wysypki skórnej. Bezpieczna, dzienna porcja kurkumy dla dorosłego człowieka, nie powinna być większa niż 1,5 grama. Płaska łyżeczka sproszkowanej kurkumy dodana do wody, koktajlu, czy herbaty, może zdziałać cuda, a do tego będzie zupełnie bezpieczna. Osoby prowadzące ścisły proces leczenia kurkumą zazwyczaj spożywają jej więcej, nawet 3 gramy dziennie. Ważne aby dokładnie obserwować własny organizm, a w razie wątpliwości zasięgnąć porady specjalisty. Kurkumę można podawać także dzieciom od 3 roku życia. Tu należy być szczególnie ostrożnym i stosować odpowiednio zmniejszone ilości. Pół łyżeczki w zupełności wystarczy.

Pij kurkumę na zdrowie!

Sproszkowaną kurkumę można dodawać do potraw – sosów, zup czy mięs. Łyżeczka przyprawy dodana do gotującego się ryżu nada mu piękną żółtą barwę i poprawi jego smak. Przyprawę można także wykorzystać do sporządzania koktajli, rozgrzewającej herbaty czy jako dodatek do wody. Doskonale smakuje w połączeniu z cytryną, miodem, goździkami czy imbirem. Można ją niepostrzeżenie dodać do soku, owocowego napoju lub grzanego wina. Przepisów jest naprawdę wiele, a większość z nich z łatwością wykonamy w domu!

Sprawdzone przepisy na napój z kurkumą

Woda z kurkumą na dzień dobry

Składniki:

  • szklanka ciepłej i przegotowanej  wody
  • pół łyżeczki kurkumy w proszku
  • sok wyciśnięty z połowy cytryny
  • szczypta pieprzu
  • szczypta cynamonu
  • odrobina naturalnego miodu do smaku

Wszystkie składniki należy dobrze wymieszać. Taki napój ma doskonałe właściwości oczyszczające i wzmacniające organizm. Dodatkowo pobudza pracę układu pokarmowego, przyspiesza spalanie tłuszczów i dodaje mnóstwo energii na resztę dnia. Dietetycy zalecają codzienne picie wody z kurkumą w celu osiągnięcia najlepszych efektów zdrowotnych.

Woda z kurkumą i witaminą C

Składniki:

  • szklanka ciepłej i przegotowanej  wody
  • pół łyżeczki kurkumy w proszku
  • pół łyżeczki sproszkowanej witaminy C z apteki
  • odrobina naturalnego miodu do smaku

Składniki dokładnie wymieszaj i zaraz wypij. Taki napój ma silne działanie wzmacniające, zwłaszcza w okresie jesienno-zimowych infekcji. Poprawia funkcjonowanie organizmu, zwiększa odporność i skraca czas trwania choroby.

Napój rozgrzewający z kurkumą i imbirem

Składniki:

  • szklanka gorącej wody
  • pół łyżeczki kurkumy w proszku
  • sok wyciśnięty z połowy cytryny
  • około 2 cm korzenia imbiru
  • jedna gwiazdka anyżu
  • szczypta cynamonu
  • dwa goździki
  • łyżka naturalnego miodu do smaku

Korzeń imbiru należy dokładnie umyć i obrać, a następnie pociąć na drobne paseczki. Anyż i goździki można rozgnieść w moździerzu. Wszystkie składniki zalewamy gorącą wodą, mieszamy, a następnie odkładamy na 10 minut, aby napar nabrał mocy. Taki napój może działać rozgrzewająco i wspomagająco podczas trwania infekcji. Wzmacnia organizm i poprawia samopoczucie. Doskonale sprawdza się w okresie jesienno-zimowym, podnosi odporność całego organizmu i zmniejsza ryzyko przeziębień.

Ciepłe mleko z kurkumą przed snem

Składniki:

  • szklanka ciepłego mleka roślinnego
  • pół łyżeczki kurkumy w proszku
  • szczypta cynamonu
  • łyżka naturalnego miodu lub dwie

Wszystkie składniki należy dokładnie wymieszać z ciepłym mlekiem i wypić. Taki napój ma działanie odprężające. Pomaga się wyciszyć i ułatwia zdrowy sen. Wieczorem zaleca się stosowanie mleka roślinnego, które jest zdecydowanie łatwiej trawione i nie obciąża wątroby. Taki napój można podawać także dzieciom. Należy tylko pamiętać o zmniejszeniu ilości kurkumy w napoju malucha.

zdrowe przepisy z kurkumą

Regularne spożywanie kurkumy w postaci napojów przynosi wymierne korzyści dla naszego zdrowia. Wpływa pozytywnie na układ trawienny, przyspiesza spalanie tłuszczu, obniża cholesterol i poziom cukrów we krwi. Dodatkowo wykazuje silne działanie przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwnowotworowe. Kurkuma pozwala zachowywać dobre zdrowie, wspomaga odchudzanie i dba o dobre samopoczucie. Napoje z dodatkiem tej przyprawy podnoszą odporność, pomagają walczyć z infekcjami i dostarczają mnóstwa dobroczynnych witamin i minerałów. Liczne badania naukowe ostatnich lat nad zbawiennym działaniem kurkumy, wydają się potwierdzać stare azjatyckie powiedzenie, że królową kwiatów jest róża, a przypraw – kurkuma. Korzystajmy więc z dobrodziejstw tej niezwykłej przyprawy. Używajmy jej w kuchni jak najczęściej. Odwdzięczy się nam nie tylko doskonałym smakiem potraw, ale przede wszystkim pozytywnym wpływem na nasze zdrowie. Kurkuma to bez wątpienia magiczna przyprawa, której nigdy nie powinno zabraknąć w naszym jadłospisie. Jedzmy i pijmy kurkumę –  Na zdrowie!