Czy olej rycynowy może zapewnić gęstsze brwi?

Czy olej rycynowy może zapewnić gęstsze brwi?

Kiedy myślisz o najskuteczniejszych środkach nawilżających skórę i włosy, olej rycynowy może nie być pierwszym produktem, który przychodzi Ci do głowy — ale powinien. Ten olejek bardzo mocno zaznaczył swoją pozycję w świecie włosów, paznokci i na wszystkich płaszczyznach związanych z urodą. I chociaż może to być dla ciebie nowość, olej rycynowy nie jest niczym nowym na scenie kosmetycznej. W rzeczywistości już w starożytnych egipskich grobowcach datowanych na 4000 lat p.n.e. znajdowano ziarna oleju rycynowego.

Tajemnica olejku rycynowego

Wiele dostępnych na rynku produktów na porost rzęs i brwi wysusza włosy powodując ich kruszenie się i łamanie. Natomiast kiedy przestaniesz używać tych produktów, włosy prawdopodobnie staną się bardziej szorstkie i mniej miękkie, niż na początku stosowania. To, co sprawia, że olej rycynowy jest o wiele lepszy, to jego zdolność do stymulowania wzrostu włosów i nawilżania obszaru pod włosami, aby stworzyć stabilne środowisko – więc nie tylko otrzymujesz nawilżenie na poziomie powierzchni włosa, ale uzyskujesz głębsze i trwalsze nawilżenie.

Jak wybrać dobry olejek rycynowy?

Być może znasz olej rycynowy, ale prawdopodobnie jako staromodny środek leczniczy. Prawda jest taka, że olej rycynowy tłoczony na zimno to bogaty w składniki odżywcze, wielofunkcyjny olejek kosmetyczny, którego można używać do poprawy stanu zdrowia włosów, skóry i paznokci. Korzyści ze stosowania oleju rycynowego obejmują na przykład szybsze gojenie skóry, nawilżanie i zwiększanie objętości włosów. Olej rycynowy pozyskiwany jest poprzez ekstrakcję oleju z nasion rącznika pospolitego. Ale chociaż ten wysoce nawilżający olej może być fantastycznym dodatkiem do Twojej pielęgnacji, nie wszystkie olejki rycynowe są sobie równe.

Jeśli chcesz uzyskać najwyższy poziom składników odżywczych i korzyści, ważne jest, aby wybrać czysty, organiczny olej rycynowy, który został uzyskany w procesie ekstrakcji na zimno. Niektórzy producenci oleju rycynowego stosują chemikalia do ekstrakcji oleju z nasion tradycyjnie uprawianych (nieekologicznych) drzew rącznikowych. Chociaż ta metoda jest szybsza i mniej kosztowna niż wytwarzanie oleju rycynowego tłoczonego na zimno, poważnie obniża jakość oleju, może wprowadzać różne zanieczyszczenia i znacznie obniża ogólną moc oleju. Czasami producenci ci mieszają go nawet z innymi olejami lub dodatkami – w ten sposób dodatkowo zmniejszają ilość składników odżywczych i korzyści oleju, a także stosowanie takiego mieszanego oleju może prowadzić do podrażnienia skóry po zastosowaniu. Efektem końcowym tego procesu ekstrakcji chemicznej jest tańszy, ale również znacznie mniej skuteczny produkt.

Z drugiej strony organiczny, tłoczony na zimno olej rycynowy to bogaty w składniki odżywcze, czysty i głęboko nawilżający olej, który oferuje bogactwo korzyści pielęgnacyjnych. Tłoczenie na zimno jest procesem wolnym od ciepła i chemikaliów, w którym do rozdrabniania nasion rącznika stosuje się wysokie ciśnienie. Samo to ciśnienie uwalnia mocny olej z nienaruszonymi wszystkimi niezbędnymi kwasami tłuszczowymi, minerałami i składnikami odżywczymi. Efekt końcowy? Najwyższej jakości organiczny olej rycynowy — wypełniony witaminą E, kwasami tłuszczowymi omega 6 i 9 oraz wieloma innymi minerałami i składnikami odżywczymi, które głęboko nawilżają włosy, skórę i paznokcie.

Jak dodać olej rycynowy do codziennej rutyny?

Chociaż istnieje wiele zastosowań oleju rycynowego, oto najbardziej popularne sposoby jego wykorzystania:

Olej rycynowy to wspaniały nawilżacz do skóry, włosów i paznokci

Olej rycynowy to wysoce skuteczny środek nawilżający, który łagodzi i wygładza łuszczącą się, odwodnioną skórę. Jest bogaty w witaminę E i jednonienasycony tłuszcz zwany kwasem rycynolowym – tłuszcz, który działa jako środek utrzymujący wilgoć; zatrzymuje wilgoć poprzez zapobieganie utracie wody przez skórę. Czyni to poprzez absorpcję wilgoci z powietrza i zamykanie jej w pobliżu skóry. Dlatego można używać oleju rycynowego do skóry dłoni, łokci i każdego innego obszaru, który wymaga nawilżenia. Olejek rycynowy może również pomóc, jeśli twoje włosy są suche i mają skłonność do łamania się i rozdwajania końcówek. Przy stosowaniu olejku rycynowego do włosów kluczowa jest determinacja. Stosuj go regularnie, a utrzymasz nawilżenie łodygi włosa, co może zwiększyć elastyczność włosów i ograniczyć ich łamliwość. Możesz również nakładać go na skórę głowy, aby złagodzić suchość i swędzenie oraz złagodzić łuszczenie wynikające z suchej skóry głowy. Masz łamliwe paznokcie, które łatwo się łamią lub łuszczą? Wtedy olejek rycynowy powinien stać się Twoim ulubionym zabiegiem na paznokcie. Jego bogata, gęsta konsystencja i obfita dawka witaminy E sprawiają, że jest to świetna opcja do nawilżania nie tylko skórek, ale także samego łożyska paznokcia. Ponieważ twierdzi się, że olej rycynowy wspomaga krążenie i przepływ krwi, możesz nawet zauważyć poprawę wytrzymałości paznokci przy regularnym stosowaniu.

Olej rycynowy może wspomóc zdrowie włosów

Olejek rycynowy to doskonały środek nawilżający do włosów, ale czy wiesz, że może również poprawić wygląd i ogólną kondycję włosów? Badania pokazują, że główny składnik olejku, kwas rycynolowy, stymuluje produkcję lipidu prostaglandyny. Ten lipid jest znany ze swojej zdolności do wzbogacania mieszków włosowych. A kto nie chce zdrowszych i odżywionych włosów? Aby użyć oleju rycynowego do włosów i zmaksymalizować efekt wzmacniający, zaleca się regularne nakładanie tego oleju wzdłuż linii włosów, aby uzyskać wyrazistość i blask włosów.

Olejek rycynowy odżywia brwi i rzęsy dając wyrazisty wygląd

Jakby jego właściwości nawilżające i odżywcze nie wystarczały, olejek rycynowy jest również znany z tego, że przyczynia się do bardziej wyrazistych brwi i rzęs przy odpowiedniej aplikacji i ciągłym stosowaniu. Oto jak zaleca się stosowanie olejku rycynowego do brwi. Po pierwsze, tak jak w przypadku każdego produktu do pielęgnacji skóry, przed nałożeniem oleju rycynowego na brwi lub twarz wykonaj test przeciwalergiczny. Reakcje alergiczne są bardzo rzadkie, ale zawsze lepiej jest się wcześniej przekonać o ich braku. Aby sprawdzić ewentualną podatność na reakcję alergiczną, po prostu za pomocą bawełnianego wacika nałóż niewielką ilość organicznego, tłoczonego na zimno oleju rycynowego na zgięcie ramienia (łokcia). Następnie odczekaj co najmniej 24 godziny, aby zobaczyć, czy zauważysz jakiekolwiek zaczerwienienie, podrażnienie lub inną reakcję alergiczną. Jeśli nie masz żadnej reakcji po wykonanym teście, możesz bezpiecznie stosować olejek rycynowy do brwi.

Jak nakładać olejek rycynowy na brwi i rzęsy?

Do brwi

Zacznij od czystych, suchych brwi bez makijażu. Najlepsza jest aplikacja przed snem. Wlej niewielką ilość organicznego oleju rycynowego do czystej, suchej buteleczki lub pojemnika, który swobodnie pomieści wacik lub szczoteczkę do rzęs. Zanurz bawełniany wacik lub czystą szczoteczkę do rzęs w olejku, a następnie zetrzyj jego nadmiar. Niewielką ilość nanieś na brwi, uważając, aby nie dostał się do oka (jeśli to zrobisz, przemyj koniecznie oko letnią wodą). Zacznij od punktu brwi znajdującego się najbliżej środka twarzy i nałóż olejek w kierunku, w którym naturalnie układają się twoje włoski. Następnie nałóż olejek w przeciwnym kierunku, upewniając się, że brwi są nasycone olejkiem w obu kierunkach. Zmyć rano łagodnym środkiem myjącym.

Do rzęs

Zacznij od czystych, suchych rzęs bez makijażu, najlepiej przed snem. Wlej niewielką ilość organicznego olejku rycynowego do czystej, suchej buteleczki, która pomieści szczoteczkę do rzęs. Zanurz czystą szczoteczkę do rzęs w olejku i zetrzyj nadmiar. Bardzo niewielką ilość nanieść na rzęsy, uważając, aby nie dostał się do oka (jeśli to zrobisz, przemyj oko wodą). Pamiętaj, aby pokryć zarówno przód, jak i tył rzęs. Zmyć rano łagodnym środkiem myjącym.

Podsumowanie

Olejek rycynowy występuje w wielu produktach kosmetycznych, w tym w szminkach i produktach do pielęgnacji skóry. Naukowcy odkryli, że olej rycynowy ma niską toksyczność, a inne badania wykazały, że 100% stężenia uwodornionego oleju rycynowego jest bezpieczne do stosowania w kosmetykach. Co warto wiedzieć, zanim wypróbujesz ten produkt? Ważne jest, aby przed nałożeniem oleju rycynowego na brwi przeprowadzić test przeciwalergiczny, aby upewnić się, że nie wystąpi reakcja alergiczna. Jeśli zauważysz jakiekolwiek oznaki negatywnej reakcji na olej rycynowy, natychmiast przerwij stosowanie. Skonsultuj się z dermatologiem, jeśli reakcja nie poprawi się kilka dni po odstawieniu oleju rycynowego. Kobiety w ciąży lub karmiące piersią nie powinny stosować oleju rycynowego, ponieważ jest on wchłaniany przez organizm i jest stosowany w medycynie do wywołania porodu. Unikaj dostania się oleju rycynowego do oczu, ponieważ może być bardzo drażniący. Jeśli dostaniesz olej rycynowy do oczu, natychmiast przepłucz je wodą. Najważniejsze! Olej rycynowy to bezpieczny, niedrogi, naturalny środek domowy, który od lat jest stosowany w leczeniu różnych schorzeń, w tym wypadania włosów. Chociaż nie przeprowadzono badań naukowych, które dowodzą, że olej rycynowy może odrastać włosy, jest to środek niskiego ryzyka, który może pomóc w uzyskaniu grubszych brwi.

Podziel się: