Zielona kawa – zdrowa alternatywa dla kawy czarnej? 

Zielona kawa – zdrowa alternatywa dla kawy czarnej? 

Aromatyczna, pobudzająca i zdecydowanie uzależniająca. Taka właśnie jest kawa czarna, po którą sięga prawie każdy z nas. Jednak ostatnimi czasy coraz popularniejsza staje się kawa zielona. Jest zdrowsza, ma wiele właściwości odżywczych i antyoksydacyjnych, dlatego też wiele osób decyduje się właśnie na ten zamiennik. Zobacz, czym dokładnie jest zielona kawa i jakie ma właściwości. 

Zielona kawa – co to jest? 

Zielona kawa to nic innego jak surowe ziarna kawowca. Kawa, do której jesteśmy przyzwyczajeni, powstaje poprzez wypalanie ziaren. To właśnie temu procesowi zawdzięczamy brązowy kolor ziaren oraz ich aromatyczny zapach i charakterystyczny smak. Surowe ziarna są zielone i jeszcze do niedawna mało kto wykorzystywał je w takiej postaci. Kawa zielona jest delikatna w smaku i niczym nie przypomina napoju z palonych ziaren. Charakteryzuje się lekką goryczką, przez co dużo bardziej kojarzy się z zieloną herbatą. Dzięki temu, że zielona kawa nie jest poddawana procesowi palenia ziaren, to zachowuje ona wiele właściwości odżywczych i zdrowotnych. Jakich dokładnie? 

Właściwości odżywcze zielonej kawy

Kawa zielona jest bogatym źródłem białka oraz wartościowych tłuszczy roślinnych. Napar z zielonych ziaren jest dużo bardziej sycący niż z tych palonych. Ponadto w skład zielonej kawy wchodzi ponad 900 substancji aktywnych biologicznie. Dzięki temu ma silne działanie antyoksydacyjne i wzmacniające organizm. Jakie związki możemy znaleźć w kawie zielonej? 

Bardzo ważnym składnikiem zielonej kawy są polifenole. Te substancje uszczelniają naczynia krwionośne, dzięki czemu chronią mięsień sercowy oraz obniżają ciśnienie. Dużą zaletą polifenoli jest także ich działanie przeciw wirusowe, bakteryjne oraz grzybiczne. W zielonej kawie możemy znaleźć także witaminy z gruby B oraz minerały takie jak, wapń, cynk, żelazo, potas, miedź oraz sód. 

Właściwości zdrowotne zielonej kawy 

Kawa zielona, tak samo jak czarna zawiera kofeinę. Jednak w odróżnieniu od naparu z ziaren palonych nie podrażnia żołądka. Kawa zielona ma właściwości delikatnie pobudzające oraz wzmacniające koncentrację. Napój wpływa na wzrost sprawności umysłowej i stymuluje produkcję dopaminy. 

Badania wykazały, że kwas chlorogenowy zawarty w zielonej kawie bierze udział w usuwaniu metali ciężkich z organizmu oraz reguluje gospodarkę węglowodanową zarówno u osób zdrowych, jak i diabetyków. Kawa zielona zmniejsza także łaknienie. Z tego względu, niektóre firmy reklamują ją jako środek odchudzający. Pamiętaj jednak, że nie jest to magiczny środek na odchudzanie. Jednak z całą pewnością dobry zamiennik zwykłej kawy.  

Podziel się: